13. syyskuuta 2011

Syvä joki

   JAMES DICKEY

   Kirja on dramaattinen tarina neljästä kaverista, kaupunkilaisista, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta erämaaoloista. Tarinan tapahtumapaikka on joku USA:n etelävaltioista.
   Porukan vetäjä on kerran käynyt kalassa joella, jonne hän nyt saa houkuteltua mukaansa kolme kaveriaan. Porukalla on tarkoitus laskea kanooteilla kolmen päivän aikana jokea n. 80-100 km. Vetäjäkään ei joesta paljon tiedä, hän on kalastanut siellä ainoastaan yhdessä paikassa. Paikka on niin syrjässä ja eristäytynyt muusta maailmasta, että asujaimisto on lievästi sanottuna hieman erikoista. Irlantilainen kirjailija Bernard Shaw on joskus sanonut, että  kaikkea muuta voi kokeilla, paitsi sukurutsaa ja kansantanssia. Seudulla on ilmeisesti kokeiltu näistä ainakin toista.
    Alkuvalmistelujen jälkeen  lähdetään ajamaan paikan päälle kanooteilla lastatuilla autoilla. Vetäjä ja toinen kaveri ovat hyviä jousiampujia. Heillä on mukanaan metsästysjouset.ja asianmukaiset nuolet. Niitä tullaankin tarvitsemaan, mutta ei peurojen luvattomaan metsästykseen kuten oli tarkoitus.
   Joki ei ole mikään hiljaa virtaava Don, siinä on lukuisia todella pahoja koskia. Mutta koskiakin pahempia kaksi heitä jahtaavaa alkuasukasta, jotka ei tykkää siitä, että muukalaiset tulevat heidän seuduilleen.
    Teos on tavallaan miehuuskoe, siinä punnitaan kavereitten sekä fyysinen että henkinen kestokyky.
    Tämän enempää en juonesta paljasta, jos vaikka joku haluaisi lukea kirjan.
   Kirjasta tehtiin aikoinaan myös elokuva. Se on harvoja tapauksia, jossa hyvästä kirjasta on onnistuttu tekemään myös hyvä elokuva.

   ESKO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti