12. marraskuuta 2012

Puolue - Kiinan hallitsijoiden salainen maailma

 RICHARD McGREGOR
 Otava, 345 sivua
 
   Kuten nimikin kertoo kirja on kertomus siitä, kuinka Kiinaa hallitaan ja hallitsijasta eli kommunistisesta puolueesta.

   Kirjoittaja on 9 vuotta Kiinassa asunut englantilainen lehtimies, toiminut siellä Financial Timesin ja BBC:n edustajana.

   Kirja käsittelee pääasiassa Maon jälkeistä aikaa. Maon ajalta on mukana kertomus kiinalaisen toimittajan Yang Jinsengin kirjasta, jossa hän käsittelee Maon "neronleimausta" eli ns. suurta harppausta vv.1957-1959.  Sen tarkoituksena oli tehdä Kiinasta maailman teollisuusmahti. Maanviljelijät komennettiin rakentamaan pihoilleen pienoismasuuneja, joissa sulatettiin kaikki mahdolliset metalliesineet, jotka käsiin saatiin.


   Jinsengin tutkimusten mukaan kolmen vuoden aikana, jonka harppaus kesti, nälkään kuoli 35-40 miljoonaa kiinalaista. Toista Maon aikaista terrorin kautta eli ns, kulttuurivallankumousta ei kirjassa käsitellä kuin sivuhuomautuksella.

   Maon jälkeen valtaan noussut Deng Ziaoping alkoi pikkuhiljaa kääntää kurssia sallimalla pienimuotoisen yksityisyritteliäisyyden.

   Dengin jälkeen vauhti on kiihtynyt hurjasti talouden alalla, kun Kiinassa on niputettu yhteen kommunismi ja kapitalismi puolueen rautaisen kurin alla. Kansainväliset suuryritykset tappelevat pääsystä Kiinan markkinoille, valtion kassaholvit pullistelevat rahasta ja länsimaat ovat hiljaa Kiinan ihmisoikeuksista, kun toivovat maan ostavan heidän velkakirjojaan.

   Sisäinen sensuuri on tiukkaa. Sen verran on lievennystä tapahtunut, että esim. harppauksesta kirjan kirjoittanut Jinseng ei joutunut vankilaan, mutta minkäänlaiset maininnat kirjasta tai kirjailijasta on Kiinassa jyrkästi kielletty. Kirja julkaistiin Hongkongissa ennen sen Kiinaan liittämistä.

   Korruptio on vitsaus Kiinassa. Arviolta n.190.000 virkamiestä syyllistyy siihen vuosittain, heistä noin 6% saa syytteen ja 3% tuomitaan.
   Kirjoittajan mukaan kiinalaiset saavat elää suht'rauhassa, jos noudattavat puolueen tiukkoja ja yksityiskohtaisia ohjeita - kiellettyjä asioita on paljon. Myös yrityksiä koskevat samat säännöt eli ne eivät taatusti sijoittele voittojaan veroparatiiseihin!


   ESKO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti