11. huhtikuuta 2016

Luotettavat muistelmat I

LASSE LEHTINEN 
WSOY Juva 1996, 279 sivua
 
   Kirja on kaksiosaiseksi tarkoitetun muistelmasarjan ensimmäinen osa. Kirjassa Lehtinen paneutuu lähinnä lapsuus- ja kouluvuosiinsa. Kirjan loppupuolella kartoitetaan hiukan opiskelijaelämää ja varsin lyhyeksi jäänyttä poliittisen uran alkutaipaletta.

 
   Päälimäisenä pitää sanoa, että Lehtinen osaa kirjoittaa, on aina osannut. Siinä asiassa hän oli varhaiskypsä, avusti Savo-lehteä jo viisitoistavuotiaana. Varhaiskypsä hän oli muutenkin: Aikanaan nuorin kansanedustaja 25-vuotiaana. Eipä taida olla vieläkään kovin moni nuorempana kansanedustajan pestiä kansalta saanut.

 
   Minulle kirjaa lukiessa oli mukava paneutua kouluaikaisiin muistoihini Kuopiosta. Tunsin ainakin nimeltä suurinpiirtein kaikki Lehtisen kuvaamat henkilöt. Yllättävän monen persoonasta olen myös samaa mieltä. Monesti lukiessa tuli mieleen, kuinka paljon maailma on monessa suhteessa reilussa puolessa vuosisadassa muuttunut. Ei välttämättä joka asiassa parempaan suuntaan.

 
   Koska varsinkin kirjan alkupuoli paneutuu hyvin pitkälti Kuopioon ja reilun puolen vuosisadan takaisiin tapahtumiin ja ihmisiin siellä, se ei varmaan kovin paljon anna lukijalle, jolla ei ole tuntemusta sikäläiseen kääntöpiiriin. Tietysti lukija voi nauttia Lehtisen letkeästä kielestä, palata ajassa taaksepäin ja mietiskellä maailman muutoksia. Ainahan näissä henkilökohtaisissa muistelmissa on se tosiasia, että niissä tulee ilmi vain yksi totuus. Tämä muistaen lukijan on syytä olla hiukan kriittinen ja olla kovin pitkälti samaistumatta kirjailijan näkökulmaan.

 
   Kirjan kieli on sen verran letkeää, ettei se kovin paljon aivoja rasita. Jos haluaa tutustua vieläkin paljon esillä olevaan mieheen, tästä voisi aloittaa.

   NIILO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti