15. maaliskuuta 2011

Varjojen raportti

      PHILIPPE CLAUDEL
 
      Jokin aika sitten luimme omassa lukupiirissämme ko. kirjailijan teoksen Harmaat sielut. Varjojen raportti on hänen uusin suomennettu kirjansa.
      Olen vaikuttunut teoksesta, nostan sen tällä vuosituhannella lukemistani sadoista kirjoista kärkipäähän, viiden parhaan joukkoon. Kirjan vahvuuksia ovat  hieno kieli, vaikuttava tarina ja kerronnan sadunomaisuus Grimmin veljesten tyyliin "jotka ei muutu heti hyviks, jauhetahan pian jyviks". 
      
      Kirja kertoo toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta pienessä syrjäisessä vuoristokylässä jossain Saksan ja Ranskan rajaseudulla. Kylään saapuu vieras mies aasinsa ja hevosensa kanssa. Mies vaikuttaa salaperäiseltä, hän ei kerro nimeään, eikä sitä, miksi on tullut tähän kylään. Kyläläiset antavat hänelle nimen De Anderer eli "Toinen".
     Mies ilmoittaa jäävänsä kylään toistaiseksi ja vuokraa majatalosta huoneen ja eläimilleen lähettyviltä tallin. Hän on pukeunut oudosti, verrattuna kyläläisiin, puhuu vähän mutta sivstyneesti ja liikkuu kylän ympäristössä tehden muistiinpanoja pieneen vihkoonsa.
      Varsinainen välirikko kyläläisten ja miehen välille tulee, kun mies pitää taidenäyttelyn, jossa on esillä hänen piirroksiaan. Kylän miesten muotokuvista voi nähdä heidän luonteensa, ja se ei ole kyläläisten mieleen.Tämän seurauksena on synkkä tapahtumaketju, ensin surmataan miehen eläimet ja sitten itse mies. Kylän pormestari pestaa Brodeck-nimisen miehen kirjoittamaan tapahtumasta raportin, joka on määrä lähettää hallintokaupunkiin.
     Brodeck ryhtyy kiirjoittamaan. Raportin ohella hän kertoo oman elämänsä tarinaa, joka on aika karmea; hän on itsekin muualta tullut juutalainen. Kun natsit sodan alettua miehittävät kylän, he vaativat kyläläisiä ilmoittamaan joukossaan elävät ns. epäpuhtaat ainekset. Kyläläiset antavat Brodeckin ilmi ja hänet viedään keskitysleiriin. Kokemus on tietenkin järkyttävä, mutta mies palaa kuitenkin hengissä takaisin kylään.
      Raportin kirjoittamisen edistyessä Brodeck alkaa saada uhkauksia siitä, mitä raporttiin saisi kirjoittaa. Kaiken kauheuden seassa kirjassa on kaunis pieni rakkaustarina Brodeckista ja hänen kovia kokeneesta vaimostaan sekä heidän pienestä tytöstään.
      Kun raportti on valmis ja todenmukaisesti kerrottu, Brodeck vie sen pormestarille, tämä lukee ja polttaa sen. Brodeck katsoo parhaaksi häipyä perheineen kylästä.

   Kirjan tarinana on siis tiivistettynä joukosta erottuvien ihmisten sietäminen, ihmisten pelot ja niiden seurauksena järjetön väkivalta ja viha.
     Pisteitä 5-/5
     ESKO M (Nastamuumio)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti