22. toukokuuta 2011

    Rakkaat kanssavaeltajat 2
     Jaan Kross, virol.
     Jätin kesken. Ykkösen luin aikaisemmin. Siihen verrattuna tämä toinen osa on pitkäveteinen, päiväkirjamainen ihmisten tapaamisen toteaminen. Teosta on erittäin vaikea sijoittaa korkealle arvostamani virolaiskirjailijan tuotannossa ja muuksi kuin iäkkäänä kirjoitetuksi muistelmateokseksi; sellainenhan se juuri onkin. Jossakin vaiheessa luen kirjan kokonaan.  
    Lumi peittää setripuut
     David Guterson, amer.
     Kertoo oudoissa olosuhteissa kuolleen kalastajan kuoleman tutkimuksista. Paneutuu laajasti henkilöiden taustoihin aina isovanhempia myöten.  Mielenkiintoisimpia tapahtumat ja puheenvuorot oikeuskäsittelyssä. Päähenkilöt kalastajan leski ja hänen nuoruuden rakastettunsa, sodassa haavoittunut nykyinen paikkakunnan lehden kustantaja-journalisti.
     Pisteitä 4.
     
     Inkeri palasi Ruotsista
       Aili Konttinen
       Vaikuttava kertomus sotalapsen Suomeen palaamisen vaikeuksista. Kirjoitettu  v. 1946 eli tuoreeltaan sotalapsien palautusten jälkeen. Inhimillinen näkökulma, lapsen kokemukset ja henkiset kärsimykset esitetään ilmeisen totuuden mukaisesti, samoin ennenkaikkea kahden erikielisen äidin kokema menettämisen pelko, toisen kohdalla sen toteutuminen ja toisen siitä selviytyminen. Aili Konttinen oli opettaja, joten voi olettaa kirjan saaneen vaikutteita, tendenssin, tiettyyn "oma maa mansikka" -suuntaan. Suosittelen kaiken ikäisille.
     Pisteitä 5    
    Libri di Lucan arvoitus
     Mikkel Birkegaard, tansk.
     Käytän tässä kirjan takakannen luohdehdintaa: "Huikea kirjallinen trilleri salaliitosta, jonka jäsenet käyttävät valtaa manipuloimalla kirjoja ja niiden viattomia lukijoita." Mielestäni hyvinkin luettava kirja, mielenkiintoinen ja ennenkaikkea tapahtumiltaan erilainen kuin perinteiset dekkarit. Eikä tämä dekkari olekaan.
     Pisteitä 3    
     Dorén raamattu
      Torgny Lindgren, ruots.
      Toinen lukeminen. Mieleenpainuva kertomus "erilaisen" ihmisen elämästä, joka kaikkine puutteineen voi olla rikas ja monisäikeinen. Kirja kertoo "oppikelvottomasta", joka ei oppinut lukemaan ja kirjoittamaan, koska kirjaimet vain "vilistelivät" hänen silmissään, eikä niihin saanut otetta. Sen sijaan muisti tallensi kaiken hiusviivan tarkasti kaiken kuulemansa ja näkemänsä, kuten Dorén kuvaraamatun. Kun alkuperäinen katosi, tämä "vajaakykyinen" jäljensi teoksen itselleen muistin varaisesti, viiva kerrallaan, kuten hän asian ilmaisi. Ehdottomasti luettava (koettava) kirja.
     Pisteitä 4
     MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti