2. marraskuuta 2011

Taas on luettu... Jumalan sana

KARI HOTAKAINEN

Ensimmäiseksi pieni selvennys: Jumalalla tarkoitetaan tässä markkinavoimia.

Hotakaisen edellinen kirja Ihmisen osa oli erittäin hyvä, se oli rautaa, mutta tämä on terästä (minun mielestäni). Tapahtumat alkavat Saariselältä, jossa investointipankkiiri Jukka Hopeaniemi istuu kivellä ja katselee poroja. Hän kaihtaa yleensä julkisuutta, mutta on nyt pitkien maanittelujen jälkeen suostunut tulemaan MTV:n aamutelevision suoraan lähetykseen. Helsinkiin pitäisi päästä, mutta Islannissa purkautuu tulivuori ja lennot on jumissa. Hän kutsuu isävainajansa eläkkeellä olevan autokuskin Armaksen hakemaan häntä firman Jaguaarilla. Tämä lupaa tulla, kun hinnastakin, noin 18.600 eurosta, päästään sopimukseen.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat siis automatkaan halki Suomen. Matkalla kuunnellaan musiikkia, Jukka tykkää Bob Dylanista ja Lucinda Williamsista, Armas taas Jussi Björlingista ja Beethovenista. Kuunnellaan myös Jukan isävainajan, Ukon nauhoittamia c-kasetteja, joissa tämä kertoo elämästään ja mielipiteistään.

Ukko on ollut vanhan ajan teollisuusjohtaja, eli viinaa kului ja idänkauppoja tehtiin. Ukon mukaan niiden neuvottelujen jälkeen kieli piti pestä huolella! Tarinoissa mukaan tulevat myös vuorineuvos Raato (Raade) ja hissifirman johtaja Törngvist (Pekka Herlin). Välillä myös nukutaan ja nähdään unia (Jukka), sekä mietitään tyttären elämää (Armas).
Myös Jukassa on yhtymäkohta tämän päivän todelliseen henkilöön Björn W:siin. Molemmat ovat investointipankkiireita ja ovat olleet taistolaisia ennenkuin ovat tehneet "parannuksen".

Tarinan loppuhuipennus tapahtuu sitten Pasilan studiolla. Kun Hotakainen puhuu kirjoissaan paljon musiikista, vertaisin tätä kirjaa Ravelin Boleroon, joka sekin alkaa hiljaa hissutellen, voimistuu sitten jatkuvasti ja päättyy mahtavaan pauhuun.
Hotakainen on varsinainen sanataiteilija, hienoja kielikuvia ja teräviä sivalluksia eri suuntiin. Tiedän, että löytyy lukijoita, jotka (jos tämän lukevat) toteavat, että "kyllä minä mieleni pahoitin".
Itse laitan kyllä raksin ruutuun Tykkäsin.

    ESKO M.


Katso HELJÄN kommentti TÄSTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti