11. tammikuuta 2012

Norsunhoitajien lapset

Lukemista seikkailukirjojen ystäville
PETER HOEG
Otava 2011, 524 siv.
 
     Lumen taju -romaanillaan maailmanmaineeseen noussut tanskalaiskirjailija jaksaa yllättää jatkuvasti vauhdikkailla kirjoillaan.
     Tämä tarina kertoo varsin erikoisesta perheestä, isä on pappi, äiti kanttori ja sen lisäksi melkoinen teknisten laitteiden rakentelija. Pääosissa ovat kuitenkin lapset, 14 v. Peter, 16 v. sisko Tilta, varsinainen älypää, sekä vähäisemmessä osassa 19 v. isoveli Hans. Norsunhoitaja-nimi on vertauskuvallinen, vähän samaan tapaan kuin sanotaan, että jollakin on luurankoja kaapissa. Lasten vanhemmilla on sisäinen norsu, jota lapset yrittävät saada aisoihin.

     Tarina alkaa, kun äidin teknisten vempeleiden myötävaikutuksella  vanhemmat rupeavat tehtailemaan uskonnollisia ihmeitä ja samalla hyötymään niistä rahallisesti. Jonkin aikaa se onnistuukin, kunnes kirkon johtoporras laittaa sille stopin.
     Vanhemmat häipyvät, lapset lähtevät jäljittämään heitä, ja viranomaiset puolestaan jahtaavat lapsia aikomuksenaan teljetä heidät suljettuun lastenkotiin. Alkaa melkoinen kilpajuoksu.
     Pian lapsille alkaa selvitä, että vanhemmilla on suurempiakin suunnitelmia. Kööpenhaminassa on alkamassa suuri kansainvälinen eri uskontojen välinen konferenssi ja sen yhteydessä erittäin arvokkaiden uskonnollisten esineiden näyttely, ja lasten arvioiden mukaan vanhemmilla on tiettyjä suunnitelmia liittyen näihin esineisiin.

     Melkoista menoa ja vauhtia riittää hieman yli 500 sivua. Ruumiita ei sentään tule tässä erään arvostelijan poikien seikkailukijaksi kutsumassa kirjassa. Muita herkullisesti kuvattuja henkilöitä perheen lisäksi ovat naispuolinen piispa, kuuluisa psykiatri, lasten entinen opettaja, sekä varsin omalaatuinen kreivi.
     Mielenkiintoinen luettava. Sen vuoksi selvisinkin siitä kolmessa päivässä - en ole enää samassa lukukunnossa kuin 60 vuotta sitten!

     ESKO

1 kommentti: