15. huhtikuuta 2012

Meikäläiset

SERGEI DOVLATOV
Idiootti, 2012, 154 sivua

Takakannen tietoisku kertoo, että Sergei Dovlatov (1941-1990) on venäläisen kirjallisuuden moderni klassikko, jonka teoksia on käännetty yli 25 kielelle. Suomeksi hänen kahdestatoista romaanistaan on toistaiseksi käännetty ainoastaan Meikäläiset. Vielä kuluvan vuoden syksyksi on luvassa toinen, Matkalaukku.

Minulle Dovlatov oli Hannalta saamaani vihjeeseen asti täysin tuntematon. Aloin hankkiutua hänen lukijakseen: kirjastossa 1 kpl tilattu, 2 odottajaa jonossa, kirjakaupassa yksi – se ainoa ja siis myös viimeinen. Se on nyt minun.
Kotimaassaan Dovlatov sai julkaistua vain kaksi novellia. Muutettuaan 1978 Yhdysvaltoihin hänen kaikki 12 romaaniaan julkaistiin yhtä monen vuoden aikana eli ennen hänen kuolemaansa.

Sanotaan, että Dovlatov kirjoitti fiktiivistä proosaa. Mieluummin Meikäläiset on sekoitus fiktiota ja faktaa. Vaikea sanoa, kun kirjailija kirjoitti itsestään ja suvustaan, ja kustantaja luonnehtii teosta kirjalliseksi perhealbumiksi, mutta vanhimpien esi-isien esittelyt tuntuvat kovin väritetyiltä.

Täydessä merkityksessä romaaniksikaan kirjaa en luokittelisi, pikemminkin se on, miten sen nyt äkkiä sanoisin, Mielensäpahoittaja -tyyppinen novellikokoelma. Se etenee luku luvulta esitellen värikkäästi henkilöitä ja tapahtumia alkaen isoisoisästä kaukana Siperiassa ja päättyen poikansa syntymää New Yorkissa luonnehtivaan kirjailijan toteamukseen: 

”Tähän on tullut minun perheeni ja meidän synnyinmaamme.” 

Poika syntyi perheen uudessa kotimaassa, amerikkalaiseksi ja Yhdysvaltain kansalaiseksi.

Muutamaa virkettä aikaisemmin, neljäntenä emigranttivuotenaan, kirjailijan omat tuntemukset kulminoituivat itseironiseen oivallukseen suhteestaan tyttäreensä: 

”Minusta tuskin tulee amerikkalaista laulajaa. Tai elokuvanäyttelijää. Tai huumekauppiasta. Tuskin rikastun niin paljoa, että voisin vapauttaa hänet kaikista ongelmista.
Enkä edelleenkään osaa ajaa autoa. En ole kiinnostunut rock-musiikista. Ja mikä pahinta: osaan huonosti englantia.” 

Meikäläiset on hauska, helppolukuinen, kertaistumalta ahmaistava. Ja kirjailija mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Syksyllä ilmestyvän Matkalaukun kahvaankin aion tarttua.

MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti