19. marraskuuta 2012

Talvipäiväkirja

   PAUL AUSTER

   Tammi 2012, Keltainen kirjasto235 sivua.

   Auster on palannut omalle tasolleen heikon (minun mielestäni) Sunset Parkin jälkeen.
   Teos on kertomus kirjailijan elämästä lapsuudesta nykyiseen 64 v. ikään, osittain päiväkirjan muotoisena. Auster kertoo rehellisesti, mitään salaamatta, tapahtumista lapsuudessa, mm. 5-vuotiaana sattuneesta naaman repeytymistä, josta jäi ikuiset merkit,  samoin nuoruuden kohelluksista ja seksuaalisesta heräämisestä.

   Huono isäsuhde on vaivannut häntä loppuelämänsä ajan. Vanhempien avioliitto hajosi ja isä eli loppuelämänsä yksin. Äiti meni uusiin naimisiin. Äiti oli Austerille hyvin tärkeä ja läheinen ihminen. Hän kertoo saaneensa erittäin rajun paniikkikohtauksen saatuaan tiedon äidin kuolemasta.

   Austerinkin ensimmäinen, nuorena solmittu avioliitto hajosi. Kirjailijanuran ensimmäiset vuodet olivat rahavaikeuksin sävyttämät. Hän asui neljä vuotta Ranskassa, oli vuoden töissä säiliöaluksella ja kirjoitteli runoja ja pieniä juttuja lehtiin ja sai näin taskurahoja.

   Esikoisteos Yksinäisyyden äärellä ilmestyi 1981. Auster on kirjoittanut myös elokuvakäsikirjoituksia mm. hienoon Smoke-elokuvaan, jonka tapahtumat sijoittuvat hänen  kotikulmilleen New Yorkin Booklyniin. Sen lisäksi hän on ohjannut pari elokuvaa. 
   Ensimmäinen avioliitto epäonnistui, mutta toinen on kirjailijan mukaan täysosuma. Hän on ollut naimisissa Siri Hustvedin, myöskin maailmalla tunnetun ja tunnustetun kirjailijan kanssa kolmekymmentä vuotta.
   Jotakin moitittavaa täytynee löytää. Kaikkia kahtakymmentä asuinpaikkaa ei mielestäni olisi tarvinnut niin yksityiskohtaisesti esitellä, mutta plussan puolelle tämä teos menee reilusti.

   Kirja päättyy hieman melankolisesti ja monimerkityksellisesti:
   "Ovi on sulkeutunut. Toinen ovi on avautunut. Olet siirtynyt elämäsi talveen."

   ESKO

1 kommentti:

  1. Kyllä vain, tässä kirjassa on niin vahva elämisen meininki, että kirjaan ei voi muuta kuin ihastua. Katse on vahvasti menneessä. Jopa niin, että se herätti minussa paljon kysymyksiä.

    Omakohtainen kirja, josta myös lukijalle tuli omakohtainen olo.

    VastaaPoista