13. toukokuuta 2015

Memesa-trilogiaKIBA LUMBERG

Musta perhonen, Sammakko 2004, 149 sivua
Repaleiset siivet, Sammakko 2006, 236 sivua
Samettiyö, Sammakko 2008, 247 sivua

 
Kuvataiteilija, kirjailija Kiba Lumbergin Memesa-trilogia osoittautui mielenkiintoiseksi, jopa puoleensa vetäväksi. Sattumalta sain käsiini sen kolmannen eli viimeisen osan Samettiyö, jota aloin lukea pienin varauksin. Kertomus ja ennen kaikkea kerronta tempaisivat nopeasti mukaansa ja käskivät hakea kirjastosta trilogian kaksi muutakin osaa. Suurin piirtein yhdeltä istumalta ahmin siis kaikki kolme, ja ”väärässä” järjestyksessä tietenkin eli ensin kolmosen, sitten ensimmäisen eli Mustan perhosen ja viimeisenä kakkosen Repaleiset siivet.

Kotoaan 13-vuotiaana karannut ja samalla koko mustalaisyhteisöstä eronnut Lumberg toteaa trilogian jokaisen osan teknisissä tiedoissa, että teoksen henkilöt ja tapahtumat ovat mielikuvituksen tuotetta. Lumbergin henkilön esittelyteksti ja hänen laaja haastattelunsa tv:ssä kertovat kuitenkin, ettei tämä ainakaan hänen itsensä kohdalla pidä paikkaansa. Päinvastoin trilogia vaikuttaa pääosiltaan voimakkaasti omaelämäkerralliselta. Muiden henkilöiden sekä tapahtumien osalta hän on varmaan mielikuvitusta käyttänyt, mutta niissäkin lienee ainakin pääosin on ns. vinha perä eli olemassa olevat tai olleet henkilöt.

Kun mustalaiskulttuuri on itselleni jäänyt vieraaksi, en voinut muuta kuin kauhistellen ihmetellä, onko 1900-luvulla Suomessa jollakin kansanosalla voinut olla Lumbergin kuvaaman kaltaiset perinteet. Verikosto tosin putkahtaa toisinaan esille henkirikosten yhteydessä, mutta mm. naisten alistaminen väkivaltaa käyttäen tuntuu uskomattomalta, samoin kirjassa kuvattu orjuuttaminen jo lapsesta alkaen. Nimenomaan jälkimmäisen Lumberg korostaa olleen syy hänen kotoa karkaamiselleen.

Trilogia etenee osa osalta järjestelmällisesti edestakaisin loikkimatta lapsuudesta nuoruuteen ja edelleen aikuisuuteen. Juuri sen takia osat on helppo lukea missä järjestyksessä tahansa. Jokainen niistä on oma ehjä kokonaisuutensa.
Vaikka teos on kertomus naisen kokemuksista lapsuudesta aikuisuuteen, se sisältää riittävästi jännitystä ja juonta sopiakseen myös miespuolisten lukijoidenkin kiinnostuksen kohteeksi.

 MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti