20. toukokuuta 2016

Melkein Geisha, hurmaava ja hullu

MINNA EVÄSOJA 
Gummerrus 216, 239 sivua

   Eväsoja oli ensin vuoden oppilasvaihdossa Japanissa ja sitten kolme vuotta tohtorikoulutuksessa Japanin Kiotossa. Kirjassa hän kertoo opinnoistaan ja japanilaisten arkipäivän elämästä omine tapoineen. Varsinkin nämä japanilaisten arkipäivän elämän kuvaukset ovat mielenkiintoista luettavaa ja ainakin minulle aivan uutta tietoa heidän tavoistaan.

   Kirjailija asui kolme vuotta talossa, jonka omisti lääkäriperhe. Perheen äiti oli kotirouva, niin kuin monet japanilaiset vaimot ovat. Perheen poika oli jo mennyt naimisiin ja muuttanut kotoaan. Tytärkin oli naimaiässä ja kirjailijan asuttama talo oli määrä purkaa ja rakentaa uusi tyttären avioituessa. Mielenkiintoista oli, että vuokraemännällä oli taloon omat avaimet ja hän saattoi tulla käymään milloin sattui, ennalta ilmoittamatta.

   Japanilaisessa kulttuurissa on monia meille outoja piirteitä. Esimerkiksi kirjailija vieraili usein vuokraemäntänsä luona, mutta tapasi tämän lääkärimiestä vain kerran kolmen vuoden aikana, kun tämä tuli yllättäen normaalia aikaisemmin kotiin. Silloinkin mies vain ynähti jonkinlaisen tevehdyksen ja painui omaan huoneeseensa.

   Yllättävästi vaimo on perheen pää, jolle mies tuo kuukausittain tilinpussinsa avaamattomana. Vaimo antaa sitten hänelle sopivaksi katsomansa summan miehen omiin tarpeisiin, mutta hoitaa itse perheen talouden. Vaimo muutenkin määrää perheen elämän menon. Avioliittosuhde ei ole useinkaan niin kiinteä kuin meillä. Miehellä voi perheen kodin lisäksi olla myös oma asunto ja hänellä voi olla rakastajattaria. Jos hän sattuu saamaan lapsen toisen naisen kanssa, tällä ei ole perintöoikeutta miehen omaisuuteen.

   Näitä tapojen kummallisuuksia on kirjassa rutosti, joten niitä on turha ruveta selittelemään. Kirja on paras lukea ja todeta, kuinka erilaisissa maailmoissa me ihmispolot taipalettamme taaperramme. Kirja ei anna kaiken kattavaa katsausta japanilaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon, mutta saa siitä aika hyvän katsauksen ja kosolti ajattelemisen aihetta. Suosittelen lämpimästi matkaa japanilaiseen kulttuuriin ja elämään monine sääntöineen ja tapoineen. Vaikka kirja on kirjoitettu naisen näkökulmasta, on miestenkin hyvä tarttua kirjaan. Ainakin minä luin kirjan suurella mielenkiinnolla.

   NIILO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti