5. toukokuuta 2016

Tie

CORMAK Mc CARTHY
WSOY 2009, 245 sivua

   Kuvaus ydinsodan jälkeisestä maailmasta. Tämän tarinan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin, mutta kaikesta päätellen sama koskee koko maapalloa.

   Isä ja nuori poika vaeltavat tuhkan peittämässä maisemassa pohjoisesta kohti etelärannikkoa työntäen kärryissä vähäistä omaisuuttaan, ruokaa ja vaatetusta. Perheen äiti on tehnyt oman ratkaisunsa, eli itsemurhan. Isäkin on mukana ainoastaan poikansa vuoksi, kyse on toivosta toivottomassa maailmassa.
   Kaksikon matka etenee jatkuvassa nälässä ja kylmyydessä piilotellen muilta ihmisiltä, pääosin raakalaisilta, jopa ihmissyöntiä harjoittavilta joukkioilta. Isä yrittää valaa toivoa poikansa mieleen keskustelun avulla, vaikka ei itsekään usko hyvään loppuun.
   Pieniä hyviäkin hetkiä sattuu, he löytävät jostakin kellarista lukitun varaston, jonka oven mies onnistuu murtamaan, ja he saavat täydennystä ruoka- ja vaatevarastoonsa. He onnistuvat pääsemään rannikolle, mutta siellä eräs mies ampuu jousella isää jalkaan, siitä seuranneen tulehduksen takia tämä kuolee. Joku ns. hyvien ihmisten ryhmä ottaa kuitenkin pojan joukkoonsa ja matka jatkuu.

   Mitään viihdettähän kirja ei ole, mutta täysin mahdollista, kun tietää millaisia johtajia maailmassa on ja millaiset määrät ydinaseita heillä on. Lisäksi on maita, joiden sekopäät johtajat viis veisaavat kansaivälisistä sopimuksista, ja jotka myös omistavat ydinaseita. 

   Kirja on palkittu USA:sa Pulitzer-palkinnolla 2007. Kirjailijalta on Suomessa ilmestynyt myös mestarillinen ns. rajatrilogia Kaikki kauniit hevoset, Matka toiseen maailmaan ja Tasangon kaupungit sekäkulttiromaanin maineen saanut mutta äärimmäisen julma Veren ääriin.

   ESKO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti