17. joulukuuta 2014

Kerro minulle unesi

    SIDNEY SHELDON
WSOY 1998, 305 sivua


Kerro minulle unesi kuuluu Sidney Sheldonin myöhäistuotantoon. Hän kirjoitti sen 81-vuotiaana. Olin lukenut romaanin vuosia sitten, mutta muistin ainoastaan pari viimeistä lukua, siis ne, joissa paljastuu syyllinen. Kirja ei ole varsinainen dekkari, vaikka siinä selvitellään murhia, raakoja sellaisia. Pikemminkin se on psykologinen thilleri, jossa keskeisen osan muodostaa murhien oikeuskäsittely.
   Etten paljasta liikaa, voin kertoa tässä vain saman, mitä kirjan esittelyssä sanotaan. Samassa työpaikassa on kolme puoleensa vetävää kaunista naista, Ashley, Toni ja Alette. Pian löydetään useita raa’asti murhattuja miehiä, jotka kaikki olivat olleet tekemisissä heidän kanssaan. Alkavat pitkälliset tutkimukset ja oikeudenkäynti, missä todellinen syyllinen paljastuu yllättävien tutkimustulosten perusteella. Kysymyksessä on jännittävä oikeussalidraamaksi kehkeytyvä murhamysteeri. 
    Sidney Sheldon (1917-2007) kuoli 12 päivää ennen 90 vuoden iän saavuttamista. Hän oli kirjoittaja koko ikänsä. Ensimmäisen kirjoituksensa, runon, hän myi jo 10-vuotiaana ja kirjoitti viimeisen romaaninsa vain pari vuotta ennen kuolemaansa.
    Hän oli maailman julkaistuin ja käännetyin kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty noin 300 miljoonaa kappaletta 150 maassa. Ensimmäisen romaanin hän julkaisi vasta 50-vuotiaana kirjoitettuaan siihen asti näytelmiä sekä elokuvien, musikaalien, jne, käsikirjoituksia. Romaanien kirjoittamista hän omien sanojensa mukaan kuitenkin rakasti, vaikka saavutti maailmanlaajuisen menestyksen myös muilla aloilla. Mm. Broadwayllä pyöri samaan aikaan kolme hänen käsikirjoittamaansa musikaalia. 
    Hänen suurin lukijakuntansa olivat naiset. Kirjailija itse arveli, että syy siihen on hänen halunsa kirjoittaa naisista, jotka ovat lahjakkaita ja pystyviä. Tärkeintä heissä hänen mielestään kuitenkin on, etteivät miehet tule toimeen ilman heitä. Romaaneissa on usein pääosissa määrätietoisia naisia, jotka kamppailevat vihamielisiä mieskilpailijoita vastaan. Sheldonin romaanit sisältävät jännitystä ja yllättäviä käänteitä. Suurta suosiotaan hän perusteli sillä, että pyrkii tietoisesti rakentamaan kirjansa niin, ettei lukija voi laskea niitä käsistään kesken kaiken. Hän kirjoitti kirjojen luvut niin, että luku päättyi tilanteeseen, jonka selvittäminen kerrotaan seuraavassa luvussa kuten saippuasarjoissa: Jätetään kaveri roikkumaan jyrkänteen reunalle odottamaan seuraavassa luvussa tapahtuvaa pelastumistaan tai tuhoutumistaan.
MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti