22. helmikuuta 2011

Länsimaiden tuho

TIMO VIHAVAINEN
Joskus romaanien lukemisen välillä tulee käytyä käsiksi asiapitoisiin teoksiin. Tällä kertaa oli vuorossa englantilaisen Adrian Goldsworthyn Rooman valtakunnan tuho ja Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorin Timo Vihavaisen Länsimaiden tuho. Englantilaisen historioitsijan Edward Gibbonin mukaan Rooman imperiumin tuhosi kristinusko, Vihavaisen mukaan länsimaat ja sen kulttuurin tuhoaa islam.
Tässä muutamia huomioita Vihavaisen teoksesta.
     Kirja on esseekokoelma, siinä käsitellään monia muitakin asioita kuin länsimaiden tuhoa. Mukana ovat mm. Suomen suhteet Venäjään, Eurooppaan ja Amerikkaan. Länsimaisen kulttuurin rappio ja yleensä kulttuurin käsite saavat paljon tilaa, suomalaisen ruoan puolustuspuhekin on mukana. Kirjoittajan ammatin ja viran vuoksi Venäjä ja entinen Neuvostoliitto ja niiden suhteet muuhun maailmaan ovat laajasti esillä.
Neuvostoliitto saa tylyn tuomion, Venäjä sensijaan aika myönteisen. Tämä taas on tietenkin saanut monet arvostelijat "polttamaan hihansa" poliittisen kentän molemmilla laidoilla.
   Vihavainen sanoo, että länsimaiden tuho ei ole mikään äkkiä tapahtuva ilmiö, vaan pikkuhiljaa etenevä, muuttoliikkeen vauhdittama prosessi. Hän kritisoi varsinkin islamistisista maista länteen suuntautuvaa muuttoaaltoa, ja on sitä mieltä, että Suomelle olisi sopivinta ottaa tulijoita vastaan lähinaapureista Venäjältä ja Virosta, jotka ovat meitä lähimpinä kulttuuritaustaltaankin ja ajatusmaailmaltaan.
    Hän sanoo, että näemme, mitä on tapahtumassa, mutta emme halua ymmärtää sitä.
    Vihavainen tunnustaa, ettei olisi uskaltanut kirjoittaa tätä teosta ellei eläkeikä olisi niin lähellä. Varmaan niin onkin.
    Muutamia lainauksia teoksesta:
    - Nykyisin teatterissa ei näytellä, vaan syljetään ja karjutaan (viittaus Turkan muinoin tv:ssä esitettyyn Seitsemään veljekseen).
    - Rokkivaareille on jäänyt puberteetti päälle
    - Rock-laulaja ei laula vaan mouruaa
    Olemme menossa samaan suuntaan kuin Rooman valtakunta rappionsa kaudella, maailmaa viihdytetään mielettömällä väkivallalla, ihmisiä tapetaan asian tuottaman huvin vuoksi.
    - Maailman liiallisesta vaikeudesta tunnetaan tarvetta paeta yhteisen tyhmyyden turviin, jossa ongelmat lakkaavat vaivaamasta
    Kaiken kaikkiaan,ajatuksia herättävä teos, suuntaan jos toiseenkin. 
   Arvosana 4,25

    Esko M  (Nastamuumio)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti