6. maaliskuuta 2012

Gerda Antti - Mielenkiintoinen tuntematon

    (Luokitus: Kirjailijat)

     Gerda Anttia sanotaan yhdeksi Ruotsin luetuimmista kirjailijoista. Tähän meidän on vaikea sanoa mitään, sillä Suomessa hän melko tuntematon. Mutta mielenkiintoinen hän on, niin itse kuin kirjansakin.

Gerda Antti syntyi 20.8.1929 Pohjois-Ruotsissa vain noin 2000 asukkaan Övertorneåssa viisilapsiseen perheeseen. Muutettuaan Tukholmaan hän avioitui 21-vuotiaana itseään 29 vuotta vanhemman kirjailija Walter Ljunqvistin kanssa. Tämä kuoli 1974. Nykyisin Gerda Antti asuu Etelä-Ruotsissa Kisan Tomestorpissa Linköpingin eteläpuolella.

Hänen ensimmäisen teoksensa, runokokoelman Här och ny (Tässä ja nyt), julkaisemisesta on nyt kulunut 53 vuotta (v. 1961), joten aivan uusia kirjailijoita hän ei ole. Sen jälkeen hän on julkaissut kuusi romaania, joista kolme on käännetty suomeksi sekä  kaikkea mahdollista ns. pienkirjallisuutta; pakinoita, novelleja, esseitä, debatteja, jne. Tähän mennessä viimeisen romaaninsa Min man David hän julkaisi lähes 80-vuotiaana 2008.
Nuorempana Gerda Antti osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimi mm. Ruotsin maahanmuuttoviraston eettisen lautakunnan jäsenenä. Pari vuotta sitten hän kyseenalaisti imaamin valinnan lautakunnan jäseneksi ja suhtautui muutenkin kriittisesti muslimimaahanmuuttajien vaatimuksiin ja oikeuksiin. Kirjoitus kirvoitti laajan keskustelun sekä vastaan että puolesta.

Antti on erityisen taitava kuvailemaan maaseutuväestön jokapäiväistä elämää, tai paremminkin sen taakse kätkeytyviä ihmissuhteita ja ajatuksia. Hyvinkin pienistä asioista, esimerkiksi sinivuokon aukeamisesta ja pienen puron solinasta hän kääntää sujuvasti kertomuksen juuri meneillään oleviin arjen tapahtumiin ja omiin ajatuksiinsa.
Hän on tunnettu huumoristaan ja paikoin pistävästäkin ironiastaan, jonka hän kohdistaa henkilöihin ja asioihin, jotka eivät ole yhteneväisiä kirjan päähenkilöiden elämänmyönteisen asenteen kanssa.
Tässä kirjailijan itsensä ja kirjojen päähenkilön kanssa saattaakin piillä ristiriita. Sen paremmin kirjailijaa tuntematta tai tietämättä voi olettaa hänen olevan vaativa, voimakastahtoinen ja arvostettu. Näihin ominaisuuksiin viittaavat mm. hänen toimintansa Keskustan paikallispoliitikkona, lääninoikeuden lautamiehenä ja maahanmuuttoviraston eettisen lautakunnan jäsenenä.

Gerda Antilla on painavaa sanottavaa rooleista, toiveista ja pettymyksistä, siitä miten jokainen voi oppia omista erehdyksistään. Tekstissä vakavia teemoja keventää kipakka huumori. Kuinka Antin teksti kolahtaa itse kullekin riippuu lukijasta - hänen lähtökohdistaan, ajatusmaailmastaan, kokemuksistaan ja toiveistaan.

MATTI  ja  NIILO

1 kommentti:

  1. Olen lukenut joskus kaikki kolme, eli : Hetki kerrallansa, Huomispäivän tähdet ja Niin paljon kuuluu elämään, ja olen kovasti pitänyt kaikista. Ehkä paras näistä viimeisin. Harmi, en osaa ruotsia, että voisin muita lukea. Ainakin tällaisen vanhemman naisen makuun ovat hänen kirjansa.

    VastaaPoista