22. maaliskuuta 2012

Illallistarinoita

MAEVE BINCHY
WSOY 2005, 376 sivua.

Laitoin joku aika sitten juttua blogiin Binchyn kirjasta Sydämen asia. Kerroin silloin häneltä käännetyn 14 kirjaa ja lukeneeni niistä muutamia.

Tämä on järjestyksessä kymmenes suomennettu. Kaikki romaanit ovat itsenäisiä kirjoja. Useammassa kuitenkin esiintyy samoja henkilöitä, joten olisi ehkä hyvä, jos niitä lukee jonklinlaisessa järjestyksessä, mikäli ryhtyy niitä ylipäätään lukemaan. Tämän kirjan kohdalla olisi hyväksi, jos olisi jo lukenut 2001 ilmestyneen Punaisen höyhenen keittiön.

Binchyn kirjoissa on sisällä pääteema, jota hän kuljettaa läpi kirjan, poiketen välillä aina uusien ihmisten tarinoihin. Hänellä on taito kuvata aitoja tavallisia ihmisiä mielenkiintoisesti. Elää heidän arkeaan ja juhlaansa. Kun kirjassa on kyse useamman ihmisen tarinasta, johon jossakin vaiheessa aina palataan, vaatii lukeminen joskus muistelua, kukahan tämä henkilö oikein olikaan.

Meillä kaikilla on omat mieltymyksemme, mitä kirjan pitäisi mielestämme tarjota. Minusta näitä Binchyn kirjoja on helppo lukea. Ei tarvitse ahmia. Kirjan voi huoletta jättää muutamaksi päiväksi ja palata taas uudestaan tarinoiden pariin. Joskus olen kuullut puhutavan rentouttavasta lukemisesta. Nämä Binchyn kirjat ovat sellaisia.

NIILO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti