17. maaliskuuta 2012

Sovitus


IAN McEWAN
Otava, 538 sivua

Englannissa kirja on nimetty mestariteokseksi, sitä se on minunkin mielestäni. Kun aloinsitä lukea, minua vietiin vanhaa sanontaa lainaten kuin pässiä narusta; kolmessa päivässä tuli luettua.

Teos on riipaiseva rakkaustarina, kuvaus elämän arvaamattomuudesta, rikoksesta ja sen sovituksesta.

Kirja jakaantuu kolmeen osaan, ensimmäinen tapahtuu 1935 vauraassa maalaiskartanossa Lontoon lähellä, toinen osa 1940 Ranskassa maailmansodan alettua, kolmas osa 1999 Lontoossa, loppukohtaus samassa kartanossa, mistä tarina alkoikin.

Päähenkilö Briony on kirjan alkaessa 13-vuotias vilkkaan mielikuvituksen omaava tyttö, on kirjoittanut näytelmän, mikä on määrä esittää serkkujensa kanssa kartanossa omaisille ja tuttaville. Briony on omasta mielestään hyväkin kirjailija, mutta kaikki ei mene hänen mielensä mukaan.

Briony tekee sitten mustasukkaisuuden tai kiukun vuoksi teon, joka tuhoaa kahden ihmisen elämän perusteellisesti.

Kirjan lopussa Briony vanhana ja raihnaisena naisena muistelee tapahtumia. Hän on kirjoittanut kirjan tapahtumien kulusta. Kaikki henkilöt esiintyvät omilla nimillään, ja kustantaja ilmoittaa, että kirja voidaan julkaista vasta kirjassa esiintyvien henkilöiden kuoltua, koska eläviä ei voi herjata, varsinkin, jos he ovat niin rikkaita kuin Brionyn päärikolliseksi nimeämät ovat.

Kirjan loppukohtauksessa, samassa kartanossa missä tarina alkoi, suvun nuori polvi esittää sitten näytelmän, joka jäi kuusikymmentäneljä vuotta sitten esittämättä.

Varsinkin tapahtumien alkuhetkillä luokkaerot olivat Englannissa hyvin suuret. Niiden, samoinkuin interiöörin kuvaus on hienoa.

ESKO M.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti