9. toukokuuta 2012

Piha-aamun rauhaa


     Täällä kirjojen parissa on viime aikoina ollut rauhallista. Kevät on vaatinut veronsa eli lukeminen on saanut väistyä piha-aamun rauhan tieltä. On haravoitu, silputtu, siivottu, muokattu, viritelty koteja linnuille ja katseltu muuten vaan.
     Nyt sitten katsellaan, miten tästä eteenpäin. Kesällä ei perinteisestikään tule vietettyä yhtä paljon laatuaikaa lukemalla kuin syksyllä ja talvella. Aina kuitenkin jotakin. Uutta ja vanhaa.

     Tänään lopetan Torgny Lindgrenin Muistissa. Vieressä on Raija Orasen Nimeltään Kekkonen ja sen alla edelleen puolilukuinen Laila Hirvisaaren Minä Katariina. Varauksessa kirjastosta on Ian McEwanin Sovitus ja jostakin kuvittelen meille ilmestyvän Orvokki Niemisen uutuuden Näen juhannusruusujen kukkivan kauniimmin. Se on Myllytien lukupiirissä syyskuun kirjana. Sahankaaren piirissä ensimmäisenä syyslukemisena on Valentin Rasputinin Elä ja muista.
     Ai niin, kertauksen vuoksi avoinna on pikkuannoksina etenevä Yasunari Kawabatan Lumen maa.

     Totesin lukupiirissä, että tuntuu kuin olisin lukemistahdissani kaiken aikaa ainakin vuoden verran jälkijunassa. Virhearvio. Korjaus tuli välittömästi: ”Kaiken aikaa useita vuosia...!”

     PALUUTA MENNEESEEN...

     PIRJO TUOMISEN Kokemäki-sarja (Tammi)
Suuren joen maa, Tulen pojat, veden tyttäret ja Kuningasväylä ovat mielenkiintoista luettavaa Satakunnan vanhojen sukujen, kartanoiden ja ruukkien menneisyydestä. Kertomukset ajoittuvat 1700- ja 1800 -luvuilla.
     Satakunta-sarjan (Tammi) Itkevät syvät vedet, Sillat yli joen, Kultavainiot ja Maan nälkä puolestaan kertovat kansalaissodan jälkeisestä Suomesta ja ihmisten katkerista kokemuksista erityisesti Satakunnassa.

     Ruotsalaisen TORGNY LINDGRENIN
Kimalaisen mettä (1996), Pylssy (2003), Doren Raamattu (2006) ja Akvaviitti (2009) eivät varsinaisesti ole kirjasarja, vaikka oikeastaan ovatkin sellainen. Ne kertovat pieni pilke silmäkulmassa Lindgrenille tyypilliseen mehevään tapaan elämästä Norrbottenin suurten salojen pienissä yhteisöissä.

   MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti