25. helmikuuta 2016

Vanhempien painosten perässä


    Jostakin syystä lukupinooni on viime aikoina kertynyt vanhempia vuosikertoja. Vaikka en ole niiden perässä juoksentelija - en sen puoleen uutuuksienkaan - niistä huokuva historian siipien havina eli vanhojen sivujen tuoksu ylläpitää lukuintoa, tai oikeastaan herättää sen.
    Mielenkiintoa ylläpitää - ja ärsyttää - usein liian tiheä rivinväli, eikä tekstin kokokaan aina hurmaa tällaista vähän iäkkäämpää lukijaa.

    Kuvassa olevan neljän joukkoon on asettunut kaksikin Eeva Joenpellon romaania. Päällimmäisenä pinossa on Vetää kaikista ovista ja alimmaisena vasta päätökseen saamani Kuin kekäle kädessä, molemmat WSOY:n Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kautta aikoinaan hyllyymme hankittuja. Edellisen painovuosi on 1975, jälkimmäisen 1977.
    Annikki Kariniemen Riekon valkea siipi - romaani Lars Levi Laestadiuksesta ilmestyi Otavan kustantamana vuonna 1967.

   Kuvassa avattuna on lukuvuoroaan toistaiseksi odottava alkuperäinen Aaro A.Nuutisen matkakirja Suvista Savoa - kesäretki Savon mailla ja vesillä. Se painettiin WSOY:n kirjapainossa Porvoossa 1935. Vaikka kirja minun mielestäni on vanha, on muistettava, että kyseinen kirjapaino aloitti toimintansa jo 75 vuotta aikaisemmin. Sen perusti kirjakauppias Gustav Söderström 2.10.1860, samana päivänä kuin hänen perheeseensä syntyi poika, joka sai nimekseen Werner. Sain kirjan kaveriltani lainaksi maininnalla "palauta sitten joskus".

   Samaan aikakauteen ainakin henkisesti edellisen kanssa sijoittuu hyllyni puristuksessa oleva näköispainos E.E.Tuompon Metsästäjän valtakunnassa - erämiehen huomioita ja muistelmia suurilta saloiltamme. Alkuperäinen painettiin Karistolla Hämeenlinnassa vuonna 1935.

   MATTI

   PS. Nyt on aloitusvuorossa tänä vuonna Latviassa painettuna käännöksenä Alan Bradleyn Filminauha kohtalon käsissä. Alkuperäisenä se ilmestyi jo vuonna 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti