2. marraskuuta 2014

Kivat terveiset Kirjamessuilta


    En käynyt Kirjamessuilla, en taaskaan. Poissa olooni on kaksi mielestäni aika pätevää syytä: Väentungos ja turhien ostosten tekeminen. Olen aikaa sitten tehnyt päätöksen, että yritän välttää ns. turhaa kirjojen ostamista.
    Jos jotakin hankin, se tapahtuu heräteostoksena; äkkiä, aavistamatta, harkitsematta, sivusilmällä näkemääni kohteesen tarttumalla. Useimmiten kohde on kirja, jonka olen jo lukenut ja omasta mielestäni hyväksi havainnut.

    Lahjaksi hankkimani ovat asia erikseen, mutta niiden ostaminen vaatii tarkkaa harkintaa ja tietoa lahjan saajan kiinnostuksista - ja useimmiten myös vihjeitä. 

    Kirjamessuilta sain kuitenkin mukavat terveiset. Perheenjäsen toi sieltä, ja paketoi kauniisti, HS:n Teema-lehden lokakuun numeron Kirjat - Vuoden kiinnostavimmat kirjailijat ja kehutuimmat teokset. Jo selatessani sitä lukuhormoonit alkoivat hyrrätä. Lukeminen oli pakko aloittaa hetimiten, ja se jatkuikin samaa menoa kaikkien henkilöjuttujen osalta kannesta kanteen. 
    Ei niitä kaikkia voi tässä luetella, mutta ylivoimainen aloitus oli Pekka Tarkan kirjoitus Olin Toini Havun juoksupoika Helsingin Sanomien kirjallisuustoimituksen työskentelystä ns. suurten kriitikkojen aikana viime vuosisadan puolivälin jälkeen. 
    Siitä siirryin sujuvasti Märta Tikkasen elämänvaiheisiin, norjalaisen sensaatiokirjailija Karl Ove Knausgårdin syvällisiin ajatuksiin, Anja Snellmanin omakuvaan kirjailijaksi kasvamisesta, juttuihin Tommi Kinnusesta, Maria Turtschaninoffista, Kari Aronpurosta, jne, jne. 
    Toisen puolen Kirjat-kirjasesta (hölmö nimitys, mutta sellainen se on) täyttävät Helsingin Sanomissa aiemmin julkaistut kirja-arvostelut. Niistä mainitsen vain kaksi: Erkki Tuomiojan Siinä syntyy vielä rumihia ja Antti Heikkisen Juice Leskisen elämänkerta Risainen elämä. Kumpaakaan en vielä ole lukenut, mutta varmasti tulen lukemaan.

    MATTI
    PS. Edellä kerrottu haiskahtaa vahvasti tekstimainonnalta. Sellaista sen on tarkoitus ollakin, sillä kohde tuotti minulle suurta mielihyvää, jota haluaisin jakaa muillekin.

3 kommenttia:

 1. Tulihan siellä käytyä,joitakin kirjojakin tarttui mukaan,sen verran kun nykyisin jaksaa kantaa.Vantaalainen antikvariaatti myi kustantajien jäännöseriä kahdella eurolla kappale,muutama mielenkiintoinen kirja tuli mukaan,myös yksi painava opus,Viskien maailma, on terveellisempää nauttia sitä kirjasta kuin pullosta!

  VastaaPoista
 2. Juice Leskinen sen sanoi Viidestoista yö-laulussaan
  "Kaikki paitsi elämä on turhaa"
  Asiastahan voisi tietysti filosofoida loputtomiin, mutta se vaatisi ainakin novellin ellei peräti romaanin kirjoittamista, joten taidan jättää sen myöhempään ajankohtaan.
  Esko

  VastaaPoista
 3. Mietinkin Kirjamessujen jälkeen, että mitähän mahdoit sieltä kotiin kantaa. Tuo kommenttisi vihjaisee, että ainakin Juicen elämänkerta oli kassissasi. Ja taitaa olla jo lukupöydälläsikin avoimena.

  Itselläni sen lukeminen jää tuonnemmaksi. Olen ainakin jo lähettänyt siitä joulupukille kirjeen lahjatoiveeksi. Saa nähdä, onko hänellä niitä varastossa riittävästi.

  Aloittelin juuri Knausgårdin Taisteluni ensimmäisen kirjan. Kai se on kahlattava loppuun asti. Lukupiirin joulukuun kirjana on Jari Tervon Esikoinen. Tervohan ei varsinainaisesti suosikkeihini kuulu.

  VastaaPoista