16. toukokuuta 2014

Neiti Soldan

TUULA LEVO
Otava 2000, 286 sivua.

Levon kirjassa Neiti Soldan Tilly kertoo elämästään ja rakkaudestaan Juhani Ahoon. Tillyn ja Venny Soldanin sekä Juhani Ahon kolmoissuhde oli varsin omalaatuinen. Tätä asiaa on sivuttu useissakin kirjoissa. Minulle kirjassa uutta oli Tillyn kertomukset vanhemmistaan ja muista sisaruksistaan. Kirjasta selvisi, että Aho kirjoitti elämänkerran myös sisarusten isästä. Pitää joskus tarkistaa, onko kirjaa saatavilla


Kirjan luettuani jäin miettimään, mihin Levo kirjansa perusti. Pitikö Tilly päiväkirjaa, vai käyttikö Levo hyväkseen ennen julkaistua aineistoa paikoista ja tapahtumista ja kuvitteli tarinansa niiden ympärille? Kirjassa olleet Ahon kirjeet Tillylle olivat ilmeisesti aitoja.

    Juhani Aho oli melkoinen naistenmies. Se käy ilmi kirjastakin. Lukiessani ajattelin, mikä herkkupala hän olisikaan ollut tänä päivänä sensaatiolehdistölle. Olen monesti miettinyt, onko tänä päivänä julkisuuden henkilöiden yksityiselämän riepottelu asiallista ja tarpeellista. Joskus se on mennyt mielestäni kohtuuttomuuksiin.
    Mielestäni Tuula Levon kirja kannattaa lukea, vaikka se ei sisälläkään juurikaan uutta tietoa. Kirja on jouhevasti kirjoitettu ja palauttaa mieleen aikansa tapahtumia. 

   Aikansa tunnetuin kirjailijakin eli hyvin maanläheistä elämää. Ehkä kirjan suurin opetus on, että tosi rakkaus kestää suuretkin kolhut. Näitä elämänkolhuja Tilly sai erikoisessa rakkaussuhteessaan kokea.
    Kirjan kansilehdessä todetaan osuvasti:_
    "Rakkaus on niin suloista ja ankaraa;
    se hellii ja raatelee vuorotellen."

 
    NIILO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti