12. marraskuuta 2014

Vuorilta itään

DAVID GUTERSON
Otava 1999, 302 sivua. 

    Kirja on aikaisemmin opettajana työskennelleen Gutersonin toinen kirja. Vuonna 1996 ilmestynyt Lumi peittää setripuut oli maailmanlaajuinen myyntimenestys.
     Vuorilta itään kertoo eläkkeellä olevasta sydänkirurgista, joka on sairastunut parantumattomaan paksunsuolen syöpään ja on päättänyt ottaa päiviensä päättämisen omiin käsiinsä. Nuoruuden harrastus lintumetsästys olisi hyvä keino saada mahdollinen tapahtuma näyttämään onnettomuudelta.
    Aina ei se mikä näyttää helpolta, olekaan niin yksinkertaista. Sen saa Ben Givenskin kokea.

    Kirja on mielenkiintoisesti kerrottu paljon nähneen miehen elämäntarina. Kirjassa on paljon paikannimiä. Mielestäni liikaakin. Olisi pitänyt olla kartta esillä. Lukemisen tueksi olisi ollut hyvä, jos kirjan sisäkansille olisi laitettu jonkinlaiset kartat tärkeimmistä tapahtumapaikoista. No, eihän kaikki ole aina täydellistä 
    Mielestäni kirja on hyvinkin lukemisen väärti. Sujuvaa kerrontaa asioista, joihin ei usein ole törmännyt. Suosittelen lämpimästi tutustumista, vaikka tiedän, että niin monta kuin on lukijaa, on makuakin.
    NIILO

     Vuorilta itään sattui käteeni niin kuin yleensäkin. Nappaan kirjastosta vinon pinon ja katselen, mikä niistä sattuisi kiinnostamaan.
    Niilo tuossa paljastikin kirjan juonta aika pitkälti. Minä pidin kerronnasta, luonnon ja maisemien kuvaukset ovat niin eläviä, että melkein haistoin omenien, metsän ja marunan tuoksut, kuten myös lian ja ummehtuneen löyhkän. En ole koskaan erikoisemmin tykännyt sodan kuvauksista. Tassäkin maailmansodan lopputaisteluiden jaksoja vähän hyppelin yli. Toki ne syvensivät Benin henkilökuvaa ja lie olleet siten tarpeen.
    Eniten jäin miettimään sitä, miten me vanhemmat haluamme suojella rakkaitamme surulta ja järkytykseltä. Kiellämmekö heiltä mahdollisuuden kasvaa henkisesti isommiksi ihmisiksi, kestävämmiksi elämän kolhuja vastaan. Myös Benin vaivoja säästämätön huolenpito koiristaan kosketti.
    Ei mikään turha kirja. 
    MIRJA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti