2. maaliskuuta 2013

Sulattele JÄÄTÄ kaikessa rauhassa


ULLA-LENA LUNDBERG
Teos&Schildts&Söderströms 2012, 366 sivua

Jos sinulla on kiire ja aiot lukea Ulla-Lena Lundbergin JÄÄN tuosta vain ja pikaisesti, (koska lähes kaikki muut ovat sen jo lukeneet), siirrä aikomuksesi toiseen kertaan. Tätä kirjaa ei lueta kuin dekkareita, se ei ole ajanvietettä viihteen nimissä.

Jää on otettava luettavaksi ajan kanssa. Se vaatii ajatustaukoja, nautiskelutaukoja, pohdiskelua, mutustelua, pureskelua, hyväksyntää, kiittämistä ja kiitollisuutta... Luvalla sanoen se vaatii myös aimo annoksen uskonnollista asennoitumista tai oikeammin sanottuna hyväksymistä.
Anna itsellesi aikaa nauttia tästä kaikesta sekä lisäksi tekstin kuvailemista ihmisistä, heidän välisistä suhteistaan, elämäntavoista, luonnon kauneudesta ja rauhasta. Siis vielä kerran, ellei sinulla ole aikaa ja oikeaa asennetta kaikkeen edellä mainittuun, siirrä lukeminen tuonnemmaksi.

Jää on saaristoon, ulkoluodoille, sijoitettu kertomus nuoresta papista nuorikkoineen. He saapuvat Luodoille, se taisi olla seurakunnan nimi. He rakastuivat ensi silmäyksellä paikkaan, ympäristöön, asukkaisiin ja tapoihin – ja seurakuntalaiset heihin. Toisiaan tulokkaat, Petter ja Mona, rakastivat syvästi jo entuudestaan.

Kirjassa lukija kokee asettuvansa seuraamaan uuden papin edesottamuksia ja perheen elämää läheltä, seurakuntalaisena. Sen, mitä hän ei näe, hän vaistoaa ja ymmärtää kirjailijan kertomana.

Papinrouva rakastaa miestään. Nuorten puolisoiden välillä rakkaus ei ole harvinaista, mutta papinrouvan rinnan hehku on aivan eri maata. On vaikeaa saada se pidetyksi kylkiluiden sisäpuolella ja estää sitä leiskahtamasta esiin hitsausliekkinä ja korventamasta kulmia ja hiuksia jokaiselta eteen osuvalta joka vaatii mieheltä aikaa ja tilaa, joka oikeuden mukaan kuuluu vaimolle. Koska pappi on niin paljon poissa tai kansliassa asioita hoitamassa, vaimo pitää tulen kurissa alituisella toimeliaisuudellaan.”

Papinrouvan toimeliaisuus on yksi kirjan pääteemoista. Jokainen saa itse päätellä, onko siinä itselle jotakin oppimista ja omaksuttavaa. Tai hylättävää. Sen vastapainoksi kirjailija on asettanut puolison paljon poissaolon. Pappi ei hyljeksi perhettään, ei vaimoaan jota rakastaa, eikä tytärtään, jota rakastaa vieläkin enemmän, vaan hänen tapoihinsa vain ei kuulu kiirehtiä, eikä hänen toimintamalliinsa kuulu leipäpappina toimiminen.

Jää on rakkausromaani, mutta ei pelkästään papin ja papinrouvan ja heidän kahden lapsensa välinen. Se on rakkausromaani kaikesta, mikä yhdistää ihmisiä toisiinsa. Se on romaani, joka kertoo ihmismielestä ja asenteista, tavoista ja käyttäytymisestä eri tilanteissa. Sen takia sen lukemista ei pidä suorittaa ajatuksettomana pikalukuna, vaan kirja on koettava.
Moni ennen minua sen lukenut muistutti, että älä kerro, miten se päättyy, älä edes viittaa sen tuleviin tapahtumiin. En kerro, enkä viittaa, mutta sanon, että kuten kaikissa hyvissä kirjoissa tunnelma ja tapahtumat tiivistyvät loppua kohti.

Jää on hyvä kirja. Se ansaitsi tulla palkituksi Finlandia-palkinnolla.

     MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti