3. helmikuuta 2014

Kovaääninen Toveri K teatterissa

    Kävimme viime viikolla Helsingin kaupunginteatterissa katsomassa Edvard Ratzinskin kirjoittaman näytelmän Toveri K. Toverihan oli Stalinin "ottopoika" Otto Wille Kuusinen.
    Radzinski on kirjoittanut myös Stalinin elämänkerran. Myös näytelmän ohjaaja ja lavastaja ovat venäläisiä. Kuusista näytteli esikuvansa näköinen teatterinjohtaja Asko Sarkola ja Stalinia usea henkilö, mm. Esko Roine pyörätuolissa, sekä suurikokoinen Stalinin päätön patsas.
    Tässä näytelmässä minullakaan ei ollut kuulo-ongelmia, sillä näyttelijät huusivat suoraa huutoa koko ajan. Minusta se kyllä sopi hyvin näytelmän luonteeseen.

    Tämä on näytelmä, joka taatusti herättää ajatuksia. Yksi niistä on taistolaisten 1970-luvulla esittämä iskulause "Kuusisen tie olkoon meidänkin tiemme". Tulee mieleen myös Otto Willen tyttären Hertan ajatus, jonka hän esitti 1940-luvun lopulla Hakanienen Toveri men halkokasojen päältä: "Tsekkoslovakian tie on meidänkin tiemme!" Onneksemme kumpikaan ajatus ei saanut suurempaa kannatusta.
    Mielenkiintoisena anekdoottina mainittakoon UKK:n Pekka Peitsi -nimimerkillä ollut kirjoitus Suomen Kuvalehdessä 1970-luvun lopulla: "Kuusinen oli pelkkä robotti Stalinin selän takana, joka toteutti pilkulleen Stalinin määräyksiä."
    Näytelmässä yksi Kuusisen repliikki on: ”Minä pelkäsin ja vihasin häntä (Stalinia).” Ainakin pelko on helppo uskoa.
    Mitä pitäisi ajatella henkilöstä, joka pysyttelee vaiti, kun vaimo ja poika lähetetään Siperiaan vankileirille? Kuusinen ei ollut ainoa Stalinin lähipiiristä, jota tämä kyykytti vastaavalla tavalla, myös Molotovin vaimo lähetettiin Gulagin (vankileirien) riemuihin. 
    Varsinkin nuoremmalle polvelle (joka ei taida näistä asioista mitään tietää) olisi terveellistä tietää, millainen edustaja Suomella oli Neuvostoliitossa tämä Otto Wille, josta piti tulla sijaishallitsija meille, mutta me tyhmät suomalaiset emme tätä ”jaloa” ajatusta hyväksyneet. 

    ESKO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti