9. huhtikuuta 2014

Wahlroos Epävirallinen elämänkerta

TUOMO PIETILÄINEN ja työryhmä
Into, 384 sivua + liitteet.

     Luin Wahlroosin epävirallisen elmänkerran ajan kanssa. Kirjassa on niin paljon viime vuosikymmenien pankki- ja taloushistoriaa, että asioita piti välillä sulatella.

     Kirjan luettuani tuli mieleeni musikaalin Viulunsoittaja katolla maitomies Tevjen laulusta sanat: "Ei haitaa, vaikka väärin vastaisi. Rikkaan miehen sanaa kuunnellaan." Wahlroos on epäilemäättä henkilö, jota ihaillaan ja toisaalta kirotaan. Nero ja öykkäri
 
     Björn Wahlroos on erittäin lahjakas, älykäs ja paljon lukenut mies. Kun hän aikuistui, hylkäsi vasemmistolaiset haihattelunsa ja ryhtyi hyödyntämään lahjojaan, on elämä ollut yhtämittaista nousukiitoa. Tätä kuvaa hyvin se, että hän suoritti loppututkinnon parissa vuodessa ja oli 26-vuotiaana professori. Rahaakin on matkan varrella kertynyt reilu 500 miljoonaa euroa, joten mies on muistanut pitää huolta myös omasta lompsastaan.
     Kirja antaa ymmärtää, että hän myös tietää erinomaisuutensa ja käyttää sitä häikäilemättä hyväkseen. Hän on onnistunut luomaan ympärilleen hyvän verkoston, jonka avulla on pystynyt saavuttamaan päämääriään. Yhteistyö toimii, kun pitää huolta, että samalla kun saavuttaa valtaa ja rikastuu, kaveritkin pääsevät vallan ja rahan makuun.
     Kirjaa lukiessa tuli miettineeksi, kuinka pieni piiri käyttää lopulta maasssamme suurta osaa taloudellisesta vallastamme. Yllätys ei ollut, että suurin osa tästä joukosta kuuluu maamme ruotsinkielisiin.
     Luin kirjaa mielenkiinnolla. Olin reilun neljännesvuosisadan erilaisissa pankin luottamustehtävissä ja siten minulla on jonkinlaista muistitietoa viime vuosisadan lopun pankkimyllerryksistä. Pankkimaailman tapahtumat eivät ehkä avaudu lukijalle, jolla ei ole taustatietoa menneiden vuosikymmentan maamme rahamaailman tapahtumista. Tällainen lukija voi keskittyä kirjassa Wahlroosin yksityiselämään, josta siitäkin löytyy mielenkiintiosta luettavaa.
     Björn Wahlroos on kiistatta viime vuosikymmenien merkittävämpiä talousvaikuttajia ja siinä mielessä oli  mielenkiiintoista tutustua mieheen hieman tarkemmin. Suosittelen matkaa rahamaailman pyörteisiin.

NIILO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti