17. syyskuuta 2014

Talo Elben rannalla

RHIDIAN BROOK 
Otava 2014, 408 sivua 


Kirja on 1964 syntyneen kirjailija, käsikirjoittajan kolmas romaani. Se sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen jaettuun Saksaan englantilaisten sektorille Hampuriin.

    En tiedä kuinka paljon välittömästi toisen maailmansodan jälkeisistä tapahtumista Saksassa on kirjoitettu. Minä en ainakaan ole kovin paljon niihin asioihin perehtynyt. Käynti Berliinissä pari vuotta sitten avasi jonkin verran näkemystäni asioihin.

    Kirjasta saa jonkinlaisen käsityksen siitä, mistä maan tasalle pommitettu maa aloitti jälleen nousunsa Euroopan elittiin. Ei voi kun ihmetellä, mitä yksi sukupolvi sodan jälkeen on saanut aikaan.

     Vaikka kirjan tapahtumat keskittyvät lähinnä englantilaisen everstin perheen vaiheisiin lyhyeen aikaan Hampurissa, antaa se viitteen siitä, kuinka eri sektoreilla suhtauduttiin saksalaisiin. Amerikkalaiset olivat kaikkein inhimillisimpiä ja olivat valmiimpia hävitetyn maan uuteen nousuun Venäläiset olivat taas toista ääripäätä. Ehkä heillä oli syynsäkin: valtavat ihmistappiot varsinkin Leningradin piirityksessä.

     Kirjan tapahtumat eivät ehkä ole maailmoita mullistavia, mutta mielestäni se kannattaa lukea. Ajattelemisen aihetta se ainakin antaa.

    NIILO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti