5. syyskuuta 2012

Kirjasta kirjaan, tyylistä toiseen


Kirjoitin tuolla, että kesä jatkuu, lukeminen ei. Näköjään valehtelin.
Nyt niitä Seppo Jokisen Koskisia nimittäin on takanani jo 13, suurin osa heinä-elokuulta. Yksi on luettavana ja kaksi on äänikirjana varattuina kirjastosta. Kun tapanani on lukea hyviä tekijöitä nippu kerrallaan, teen sen myös näiden kohdalla. Niitähän on vain 17, ellei ihan äskettäin ole ilmestynyt lisää. En ole uskaltanut katsoa.
Näistä Jokisista vielä sen verran, että niistä sain ensi kosketuksen äänikirjoihin. Kuunteleminen on hivenen hitaampaa kuin itse lukeminen, mutta toisaalta se on ihan mukavaa, kunhan vain olla rötköttää tai puuhastelee jotakin pientä. Eikä vaimon tarvitse lukea samaa kirjaa erikseen.
Ai niin, tämänhän kerroin jo tuolla aikaisemmin.

En ole missään määrin himolukija. Sen tähden en oikein tiedä, miten pitäisi lukea, siis mitä milloinkin ja kenen suosittelemia kulloinkin. Meitä kun on moneksi ja tarjontaa sen mukaisesti.
Niin on myös lukutyylejä ja valintakriteerejä. Joku hamuaa itselleen kaikki mahdolliset uutuudet, joku käy läpi alennuskirjat, toinen kirjaston palautushyllyt, ota tästä-pinot, yksi lukee suositusten perusteella ja joku sulkee korvansa esittelyiltä ja valitsee itse mieleisensä. Pettymyksiltäkään ei voi kukaan välttyä. Kaveripiiriini kuuluu henkilö, joka tunnustaa olevansa parhaimmillaan mahdollisimman paksujen kirjojen parissa, toinen viihtyy dekkareissa, joiden ratkaisua on mahdoton päätellä ennen viimeistä sivua. Eräs harrastaa vain äänikirjoja, eikä usko naisiin kirjailijoina (mihin minä sanon: päinvastoin).
Itse pidän puolitotuuksista, siis faktan ja fiktion sekoituksista. Tai voivat ne oikeastaan olla kokonaankin keksittyä tarinaa, kunhan vaikuttavat ainakin osittain oikeista tapahtumista siepatuilta. Tällaisten kirjoittajia on paljon, mutta mainitsen tässä vain Pirjo Tuomisen. Historiikit ja elämänkerrat jätän kauppaan ja kirjastoon.
Älkääkä päättäjät koskeko kirjastojen määrärahoihin. Tai jos koskette, lisätkää niitä.

Lukupiiri kokoontui maanantaina. Siellä putkahti jälleen esiin, että moni ei malta hylätä kirjailijaa yhden lukemansa jälkeen, jos kirjassa riittää mielenkiintoa, jos se puraisee. Itse kuulun nimenomaan tähän joukkoon, ja kirjailijoita on jälleen pitkä rivi. Heitän tässä näkyville jo edellä mainitun Pirjo Tuomisen, mutta lisään perään, tai oikeastaan ajallisesti ennen häntä, Mika Waltarin, John Irvingin, Torgny Lindgrenin, Tamara McKinleyn, Jaan Krossin… ja tietysti pöydän kulmalta nyt nopeassa tahdissa pienenevän kirjakasan eli vuosi per kirja dekkareita puskevan tamperelaisen rikoskirjailijan Seppo Jokisen.
Voi, voi. Noita hyviä kirjoittajia on vaikka kuinka paljon. Jokaiseen makuun löytyy laatua ja tavaraa.

MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti