13. syyskuuta 2012

Norwegian Wood


HARUKI MURAKAMI
Tammi 2012, Keltainen kirjasto, 426 siv.

Beatlesin laulusta nimensä saanut kirja on yhtä surumielinen kuin laulukin. Kirjan motoksi sopisi hyvin päähenkilön Toru Watanaben ajatus "ei kuolema ole elämän vastakohta, vaan osa sitä". Kirjan tapahtumat sijouttuvat vuoteen 1969, niitä Toru muistelee kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Paikka on Tokio ja sen opiskelijamaailma.

Tarina alkaa, kun Toru ja pelaa kaverinsa Kizukin kanssa biljardia, ja seuraavana päivänä hän kuulee Kizukin tehneen itsemurhan. Hän alkaa sittemmin seurustella Kizukin tyttöystävän Naokon kanssa, kunnes tämä jonkun ajan kuluttua katoaa hänen näköpiiristään.

Toru alkaa viettää paljon aikaa opiskelukaverinsa älykkään ja itsetietoisen Nagasawan seurassa tyttöjä jahtaillen ja ryypäten. Nagasawalla on tähtäimessä diplomaattiura. Hän opettaa Torulle, että "itsesääliin ei saa vaipua, vain taliaivot tekevät niin". Nagasawa kohtelee tyttöystäväänsä Hatsumia kaltoin. Toru kehottaakin tyttöä jättämään Nagasawan, mitä tyttö ei kuitenkaan tee.

Jonkun ajan kuluttua Toru saa Naokolta kirjeen, jossa hän ilmoittaa olevansa mielenterveyspotilaiden hoitokodissa maaseudulla Kioton läheisyydessä. Naoko pyytää Torua vierailemaan luonaan, ja tämä lähtee pariksi päiväksi hoitolaan tapaamaan Naokoa ja tämän huonekaveria Reikoa, joka lähes kaksikymmentä vuotta vanhempana on Naokon äitihahmo, lohduttaja sekä opastaja.
Torulla on Tokiossa uusi tyttökaveri, opiskelukaveri, Naokon lähes täydellinen vastakohta, räväkkä ja huumorintajuinen Midori.

Tarinan lopussa, kun Toru on jälleen vierailulla hoitokodissa Naokon ja Reikon luona, Naoko yhtenä yönä katoaa. Hänet löydetään seuraavana päivänä hirttäytyneenä. Reiko muutti Pohjois-Japaniin oleskeltuaan parantolassa seitsemän vuotta (vrt. Taikavuoren Hans).

Joku arvostelija on luonnehtinut teosta yltiöromanttiseksi!
Japanissa kirja sai hurjan suosion, sitä on myyty siellä yli 10 miljoonaa kappaletta. Sillä on myös maailmanlaajuinen nuorison kulttiromaanin maine ja siitä on myös tehty elokuva. Minun mielestäni Kirja sopii vanhempienkin luettavaksi, ellei pahastu runsaita seksikuvauksia.
Itse kyllä ilmoittaudun neljä Murakamin kirjaa luettuani hänen fanikerhoonsa!

ESKO

1 kommentti:

  1. Pieni kommentti tuohon Haruki Murakamin kirjaan Norwegian Wood.

    Esko on niin hyvin kirjoittanut romaanin rakenteen, ettei siitä osaa sanoa enempää.
    Kirjassa on jonkinmoinen psykoliginen ote rakkausteemaan, vaikka minua epäilytti nuoren miehen kypsä ote rakkaudesta Naokoon. Tuossa iässä ovat muut ajatukset mielessä ja rakkaus on sanotaan nyt vaikka pinnallista.

    Tyttöjen metsästys opiskelun lomassa tuntui todelliselta nuoren miehen toimelta. Kirjan päähenkilö muistelee 37-vuotiaana nuoruuden tapahtumia. Ehkä se kultaa menneet asiat.

    Hiukan pänni Reikon tilanne kirjan lopussa, se oli liian ilmeinen. Arvasin sen heti, kun tämä keski-ikäinen nainen astuu kuvioihin. Tapahtuiko aktit säälistä, vai rakkaudesta? Minä puoltaisin sääliä, koska yön toimet kerrottiin numerolla.

    Kirja oli luettava, vaikka japanilainen kulttuuriperimä jäi nimiin.

    VastaaPoista