28. helmikuuta 2012

Likainen enkeli

HENNING MANKELL
Otava 2011, 400 siv.

Henning Mankellin Likainen enkeli on hyvä kirja. Se kertoo nuoresta, juuri naiseksi kasvaneesta korven tyttärestä ja vajaasta kahdesta vuodesta hänen värikästä elämäänsä. Tänä ajanjaksona hän ehtii käyttää viittä eri nimeä, kärsiä puutteesta ja nauttia loisteesta, nähdä ympärillään kurjuutta ja kuolemaa sekä toimia auttajana.

Vuosia sitten luin useitakin Henning Mankellin Wallander -romaaneja. Kun isä Kurt W jäi eläkkeelle etsivän työstään ja pääosaan siirtyi hänen tyttärensä, kirjat saivat minulta jäädä. Nyt törmäsin täysin erilaiseen Mankelliin. Kuten sanoin, Likainen enkeli on hyvä kirja.

Se on dekkari – onko? Ei taida olla. Vai onko se elämänkerta? Se kertoo 18-vuotiaasta Hannasta, jonka äiti rakastaen mutta pakon edessä ajoi pois kotoa. Hannasta, joka nälkää näkevästä Ruotsista pelastautui laivalle kokiksi, karkasi joka suhteessa mustaan Afrikkaan rikastumaan prostituoitujen keskuudessa, ei itse sellaisena vaan ilotalon alaisiaan puolustavana emäntänä, ja katosi.

Entä ne nimet, viisi erilaista. Lopussa musta ystävä sanoo: ”Minulle sinä olet Ana Negra.”
Musta Ana - siksi että hän oli erilainen kuin muut, erilainen kuin muut valkoiset. Nyt hän seisoi laivan reelingin ääressä, seisoi käsissään kaikki eri nimensä ja antoi niiden kadota yksitellen yli laidan.

Kun kaikki Hannan uskomattomat vaiheet on kerrottu, heittää Henning Mankell uskottavaksemme arvoituksen:
Kaikki kirjoittamani perustuu pohjimmiltaan totuuteen.”
Sen jälkeen seuraa puolitoista sivua perusteluja, ja lopuksi aitoustodistus:
Minun kertomukseni perustuu siis siihen vähään mitä tiedämme ja kaikkeen siihen, mitä me emme tiedä.
Kiitos Henning Mankell kirjasta!

MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti